Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

pondělí 13. května 2013

Členové SVJ v ohrožení (díl 1.)

Upření členských práv
Sice ještě nejsme (my, tedy Strnadova 3, 5, 7 a 9, tedy ani jedno z našich dvou nákladových středisek) "SVJ s právní subjektivitou", ale zdá se, že se právě dějí věci, které rozhodují o naší budoucnosti - až se členy "SVJ s právní subjektivitou" staneme (až se převede do vlastnictví byt, který bude "poslední kapkou" a překročíme zákonem danou hranici).
Co nás pak čeká?
Teď je každý z nás v jedné z těchto pozic:
  • člen - nájemce : ještě si byt do vlastnictví nepřevedl, není to ničí povinnost, jen právo, takže možná nechce, nemá prostředky atd.
  • člen - vlastník : byt si převedl do vlastnictví, ale zůstal členem družstva (ví zpravidla proč tak činí),
  • nečlen - vlastník : byt si převedl do vlastnictví a vystoupil z družstva (například pod vlivem chybných informací a rad) nebo byt koupil a nevstoupil do družstva (a zpravidla o tom prostě nic neví a netuší, oč členstvím v družstvu přichází).
Existuje ještě čtvrtá pozice, člen - nebydlící, ale to je "jiná pohádka", tato skupina hraje roli jinde, k tomu se dostanu později v některém z dalších dílů tohoto "seriálu".

Každopádně, dle stanov, člen má svá práva:
Členská práva
Čl. 10
Člen družstva má právo zejména:
1) účastnit se osobně nebo prostřednictvím svého zástupce na jednání a rozhodování orgánů družstva, jejichž je členem, tj. členské schůze samosprávy, a prostřednictvím zvolených delegátů na jednání a rozhodování shromáždění delegátů
...
8) na uzavření smlouvy o převodu bytu (nebytového prostoru) do vlastnictví člena na základě obecně závazné právní úpravy, a to i na základě výzvy podané po 30. 6. 1995,
9) na majetkové vypořádání,
10) na informace o činnosti družstva, zejména na informace týkající se hospodaření družstva a dispozic s byty (pokud tyto informace nejsou v rozporu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů).


A teď si představte, že se pan Kurečka, předseda družstva, rozhodl, že členům družstva, kteří prostě jen tím faktem, že jich je v domě moc a stali se SVJ s právní subjektivitou, prostě tato jejich členská práva uzme a přestane je považovat za družstevníky - plnoprávné členy družstva.
Jak jsem na to přišel? Cituji ze zápisu z SBD (Záznam z porady předsedů výborů/pověřených vlastníků SVJ, které se konaly dne 22. a 24.4.2013 v 16,30 hodin v jídelně MÍR, SBD):
...
2) Informace o organizační stránce výkonu správy SVJ
Předseda družstva pan Stanislav Kurečka jménem představenstva MÍR, SBD přivítal přítomné zástupce právnických osob. Informoval je o tom, že představenstvo družstva považuje účast delegátů ze samospráv – právnických osob na shromáždění delegátů družstva za nadbytečnou, neboť právnické osoby jsou zcela samostatnými právními subjekty, s vlastním hospodařením a vlastním bankovním účtem. Vztah mezi družstvem a právnickými osobami se výhradně řídí uzavřenou mandátní smlouvou. Představenstvo družstva bude SVJ po výročním SD pravidelně písemně informovat o výsledcích hospodaření družstva. Případným zájemcům z řad statutárních orgánů právnických osob bude umožněno zúčastnit se jednání shromáždění delegátů družstva jako host. Pro udržení vzájemného kontaktu se budou pravidelně jednou ročně konat semináře - porady, kde si právnické osoby vzájemně mohou vyměnit zkušenosti. Ze strany správní složky budou SVJ seznámeny s novými zákonnými normami a předpisy, které ovlivňují činnost správce, dále bude reagováno na připomínky, které by mohly smluvní vztah při zajišťování správy zlepšit.
...
... otázka členství nebyla dlouho jasná, ale rozdíly mezi nájemci a vlastníky jsou jasné. Nyní se tvoří vzorové stanovy družstva, uvažuje se o vytvoření samosprávy vlastníků-členů družstva – dle majetkové účasti, na určitý počet vlastníků-členů bude zvolen delegát, který se bude účastnit SD. Být vlastníkem-členem je možné, jediná výhoda by byl nějaký malý majetkový podíl v případě likvidace družstva.
...
... hlasování na SD bude v souladu s majetkovou účastí, vyplývá to z připravované legislativy, vlastníci nemají plnohodnotné členství.


Takže si shrňme dosud předložené informace: představenstvo si jen tak mírnix týrnix rozhodlo, že členy družstva, kteří jsou vlastníky bytů, jež spadají do kategorie "SVJ s právní subjektivitou", prostě přestane považovat za plnohodnotné členy družstva. A nejspíš si na to chystá změnu stanov a bude chtít na SD 6. 6. 2013 tuto změnu nechat odhlasovat (podklady k SD ještě nemám, jen spekuluji na základě kusých informací).
K věci mám pár dalších dokumentů a informací, jen si je musím utřídit a vybrat z nich to podstatné. Ale jak se "u nás na domě ví", předseda samosprávy informuje "co to dá"...
Takže stačí číst webovou nástěnku http://samosprava109sbdmir.blogspot.cz/ ...
(Pokračování - zítra?)

2 komentáře:

  1. Dobrý den, jsem majitel nečlen. Byt je v OV, koupili jsme ho od člena. Chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi členem a nečlenem a jaké to má výhody, popř. jestli se lze dodatečně stát členem? Díky

    OdpovědětVymazat
  2. Výhody / nevýhody budou předmětem samostatného textu, který připravuji...

    Dodatečně se lze stát, pokud správně chápu přístup SBD, pouze členem SBD - žadatelem o přidělení bytu!

    OdpovědětVymazat

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky