Proč a komu

Pokud máte jakékoliv připomínky, náměty či upozornění na chyby, prosím, napište mi mail či využijte přímo možnost psát komentář na stránkách (lze psát dokonce i anonymně, což je výhoda pro ty z Vás, kdo se chtějí vyjádřit, ale zůstat beze jména - některým tato možnost snad pomůže se zapojit do diskuse, což by jinak třeba veřejně neudělali).
Mgr. Ing. Radek Novotný, předseda samosprávy, 777 083 126, coney@centrum.cz
Texty na těchto stránkách jsou určeny zejména obyvatelům našeho domu, stránky jsou "elektronickou nástěnkou",
neboť nástěnky ve vchodech domu jsou často terčem vandalů.
Obsah všech příspěvků je zasílán automaticky všem členům Výboru samosprávy.
Obsah vybraných příspěvků, které považuji za nejdůležitější (nikoliv však automaticky všech příspěvků),
přeposílám obyvatelům domu, kteří mi sdělil svou mailovou adresu.

středa 16. října 2013

Poznámky z dnešní porady předsedů

Poznámky z dnešní porady předsedů samospráv (Bedřichovická, 16:30 - 18:15)
  1. Ekonomický úsek:
    SBD vykazuje zisk, vše funguje, jsme bez nesplácených závazků, průběžně vymáhány pohledávky. Uvedeno, že pojištění (u Kooperativy) trvá i po vzniku SVJ, pokud je dům dále pod správou SBD.

  2. Organizačně-právní úsek:
    Vznikající SVJ a formality se vznikem právnických osob zahlcují tento úsek. Zmíněna problematika stížností členů na hluk (a podobné problémy sousedských vztahů), při jejichž řešení je SBD v podstatě bezzubé (pamatuji se, že paní Novotná uměla svým přístupem mnoho problémů přesto úspěšně vyřešit). Tento úsek trpí nárůstem administrativy a "poněkud nestíhá". Probíhá inventarizace nebydlících členů družstva, nebydlící členové vyzváni k aktualizaci údajů, byli informováni dopisem o možném dalším postupu, do 30.9. byly dopisy odeslány, do 31.10. se čeká na odpovědi. Vytvořeny dva návrhy na nové stanovy družstva v souvislosti s (předpokládaným) nabytím právní účinnosti nového občanského zákoníku. Pokud nabude účinnosti i související zákon, určující vznik SVJ již s 1/2 vlastníků v domě (místo současných 3/4), staneme se k 1. 1. 2014 právnickou osobou! Následoval dotaz na dopis paní Marténkové, který tlačil na odchod z družstva u vzniklých právnických osob. Předseda se vyjádřil ve smyslu, že je důležitější kolik bytů družstvo spravuje, než kolik členů má družstvo. Nevidí prý výhody být členem družstva, pokud si někdo převedl byt do vlastnictví a vzniklo SVJ. Zrušení samospráv a jejich slučování je "sváděno" na radu z ČMSBD. Nekonané shromáždění delegátů způsobilo škodu, náklady ponesou zaměstnanci správní složky. (Pak Mgr. Holá z porady "utekla"). Předseda poukázal na vznik kategorie člena družstva - vlastníka bydlícího v bytě, jenž je součástí SVJ. Dále byla diskutována problematika přístupu na web ČMSBD, kam předseda má přístup, ale běžný člen nikoliv, předseda mi teprve nyní sdělil, že nesouhlas k tomu, abych měl přístup například já, přišel z ČMSBD, ale on osobně mi jaksi nikdy neodpověděl (bohužel další komunikační chyba pana předsedy Kurečky). Diskuze se stočila zpět k dopisům nebydlícím, neboť nebydlící výrazně ovlivňují hlasování na SD.

  3. Informace o činnosti komise pro novelizaci stanov a koncepci:
    Komise vznikla v červenci 2013, má paritní zastoupení členů představenstva a členů družstva. Jednání komise nebyla ani náhodou klidná, ale řeší se: novelizace stanov a koncepce, probíraly se dvě varianty nových stanov. Navrhuje se vznik nových stanov tak, aby odpovídaly předpokládanému nabytí účinnosti nového OZ a Zákona o obchodních korporacích. Je třeba nová koncepce družstva (poslední je z roku 2004!), chystá se! Členství v družstvu komise považuje za užitečné. Členové přece nebudou mít zájem převádět svá SVJ do správy jinam. Komise je tak svými názory zatím celkem zjevně jinde než předseda družstva. Představenstvo neschválilo, aby byli předsedové informováni o dosud zpracovaných a představenstvu předložených návrzích / dokumentech této komise.

  4. Informace z provozu:
    Vyregulování topné soustavy je doporučeno s výměnou ventilu Herz, přináší to úspory 5-20%, k problematice je na provozu k dispozici obsáhlý materiál. Jakási firma (teprve po x dotazech padl název Optimal Energy) nám skrze představenstvo už dva roky mění dodavatele elektrické energie do společných částí domu. Dozvěděli jsme se to náhodou a dodatečně, po dvou letech... Souvislosti jsou mi nějak nejasné.
    Následovala informace o řešení škodních událostí po vandalech a podobně - stručně řečeno: dokumentovat a dokumentovat!

  5. Informace o eSDéčku:
    Představenstvo se rozhodlo nesplnit slib z 6.6.2013, neuspěchat a nedělat další SD v září, ale až 20.11.2013. Na nějž jsme zváni.


Poznámka pod čarou:
Z celého jednání mám bohužel zase pocit, silně se blížící přesvědčení, že představenstvo v čele s jeho předsedou nehraje s družstevníky fér hru - nedává informace, cosi tají, chystá nějakou neprůhlednou kulišárnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prezident Klaus je svůj

Prezident Václav Klaus je opět prostě svůj, elegantně vyřešil problém úpravy zákona o solárních elektrárnách:
Dopis prezidenta republiky předsedkyni Poslanecké sněmovny k novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
...rozhodl jsem se, že zákon, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů), ve znění pozdějších předpisů, přijatý Senátem dne 3. listopadu 2010 a doručený mi dne 4. listopadu 2010, ponechám bez svého podpisu, aniž bych jej však vrátil Poslanecké sněmovně k novému projednání. Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky.
Už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jsem se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuji za systémově chybné a pro národní hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie vysloveně škodlivé...
...vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí.

Oblíbené příspěvky